MNDRA MJA

 

– Dete moje, od lepotu se ne može živeti, mora da se radi i voli… Ona ni dvorište ne zna da očisti i nekako ne govori s prav jezik. Kriv jezik ne priča istinu.

     Pokušavala je baka da odgovori svog unuka prvenca Miljka da se oženi Stanijom, devojkom iz grada.

– Bako, ali Stanija mi je obećala mnogo dece i vernost do kraja života.

– Tebi je strndžanje (stari običaj u Vlaha, koji je mladima dozvoljavao grljenje i milovanje samo iznad pojasa) mozak popilo, moj Miljko! Zapamti, iz tu kuću i porodicu dolazi zlo, njen otac je prodao ženino imanje preko puta reku. Svi to znamo.

     Miljko se ipak oženio Stanijom, nije poslušao baku. Nekoliko sledećih snežnih zima i sušnih leta osiromašili su, međutim, Miljkovo gazdinstvo. Novaca je bilo sve manje, zalihe su potpuno osiromašile.

– Miljko, imam jednog prijatelja iz dalek svet. Da mu prodamo zemlju ispod potoka? Dobićemo novce i s njih možemo da živimo doveka.

     Uz poljubac i malo strndžanja, Miljko je popustio Stanijinom ubeđivanju. Prodali su zemlju.

– Mndra mja (lepa moja) – pevušio je Miljko svojoj Vlajni i pored brige za opstanak. – Taj tvoj prijatelj nam još nije doneo ni dukate na zemlju, a već je njegova i koristi je...

– Doneće, Miljko, doneće, i više nego što misliš. Nego, da mu podamo i šumu iznad brda?

– To nipošto! To su borovi! Baka mi je pričala da ih je moj čukundeda posadio još pre dvesta godina!

– A da mu je iznajmimo na neko vreme, vratiće se to na naši unuci?

     Miljku nije bilo pravo, ali je uz strndžanje i osmehe pristao i na to. Zaboravio je da je u njihovoj tradiciji stolećima bor predstavljao mudrost i večnost. Novaca nije bilo, a od obećanja se više nije moglo živeti. Drveće se seklo i odnosilo. Sve intenzivnije. Na kraju je od bogate šume ostalo samo jedno usamljeno drvo. Jedan bor.

     A onda je Stanija jednog dana otišla kod lekara u grad i više se nije vratila.

     Nije bilo Stanije, a ni novaca. Nije bilo ni mudre bake, koja se ubrzo posle Stanijinog i Miljkovog venčanja upokojila. Ni šume, a ni zemlje. Ostalo je samo ime – Bor. Miljko se kajao što je pesmu Mndra mja toliko puta pevao Staniji, umesto svojim borovima i nekoj drugoj, pravoj ženi.

  U mnogim zemljama širom sveta gde rastu borovi – brojne legende, verovanja i folklor vezuju se za ovo veličanstveno drvo. Bor simboliše plodnost, mudrost, dugovečnost i mir, a daje ljubav i nadu. BOR je mndra mja. Bor nije na prodaju.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови