SISANJE

     „Odvojio se od sise kad je napunio 33 godine!“ – bio je veliki naslov u najtiražnijim dnevnim novinama u jednoj maloj zemlji na južnom moru. Ovu senzacionalnu vest državljani te zemlje primili su s velikom zebnjom i nevericom. Uznemireno su se pitali da li je ovo uopšte stvaran događaj i je li takvo nešto uistinu moguće.

– Da se nije oženio? – zabrinuto je pitala komšinica komšinicu na pijaci.

 Nije. Mislim da prvi put čujem da se neoženjeni sin tek tako odvaja od majke. Kako je

tvoj sin?

– Dobro je. Juče mi je slabo ručao, bojim se da se ne razboli. Sad spava. Kad se probudi

 posle podne, zamoliću ga da nešto pojede.

– Jede li zeleniš?

– Jede, kako da ne, ali jedino onaj koji mu majka skuva.

– Isto tako i moj sin. Voli spanać, ali moram da ga kuvam samo s punomasnim mlekom

i malo putera.

– Da su nam naša deca živa i zdrava. Dođi sledeće nedelje, slavimo mu 42. rođendan.

– Srce maleno, zar već 42! Kako vreme brzo prolazi…

Članak je uznemirio mnoge majke, koje su bile prestrašene mogućnošću da bi i njihovi sinovi mogli da prestanu da sisaju u tridesettrećoj godini. Sama pomisao da će morati sami da žive, bez njihove zaštite, neizmerno ih je užasavala. Kako će sami da kuvaju? Zar će morati da prihvate bilo kakav posao da bi mogli sami da plate stan? Nisu one rađale sinove da bi se oni zverski mučili u nepredviđenim životnim talasima i okolnostima i da se tako mladi i neiskusni moraju odvojiti od majke. Barem da su oženjeni.

Oženili bi se oni, ali kojom? Da li bi ta žena znala da skuva spanać s punomasnim mlekom i tačno onoliko putera koliko njen sin voli? Da li će ga ona čekati do kasno u noć? Da li će ga obavezno pitati da li je gladan? Spremiti krevet iza njega? Neće! Polako će ga sve te udavače uvlačiti u kućne poslove i sigurno tražiti čak i da im pomognu u čišćenju kuće. Oženili bi se oni, ali one koje su za njih prave nisu se rodile.

U redakciji poznatih dnevnih novina telefon se usijao od poziva. Stotine majki u ovoj državi na južnom moru zapretilo je tužbama i krivičnim prijavama ako se takvi naslovi i članci ne zabrane. Uznemiravaju ih i vređaju njihovo dostojanstvo.  

Sutradan su iste novine, na celoj strani, krupnim slovima, objavile izvinjenje zbog nedoličnog članka. A sudbinu onog tridesettrogodišnjaka objasnila je njegova majka svojim saopštenjem:

„Naš divni sin, naš junak i ponos, odvojio se od majke u svojoj 33. godini! Postao je ministar!“

    Posle ovakvog objašnjenja, strasti su se smesta smirile. Sinovi su mirno nastavili da sisaju svoje majke.

    Dok ne pređu na nas.


Коментари

Популарни постови